Search
Close this search box.

راهکاری ساده برای غلبه بر اهمال‌کاری

اهمال کاری

اهمال کاری، چالشی مشترک برای خیلی از افراد بوده و می‌توان گفت تقریبا همگی ما با این تله‌ی فلج کننده دست و پنجه نرم کرده‌ایم. اهمال کاری، توانایی به انجام رساندن کامل کارها را از ما می‌گیرد. این عادت باعث می‌شود تا نتوانیم وظایف خود را در زمان مقرر به انجام رسانیم. این وظایف می‌تواند مربوط به محل کار ما بوده، پروژه‌های شخصی و حتی کارهای ساده‌ی روزانه‌ را در بر گیرد. به تاخیر انداختن و اجتناب از انجام وظایف، بهروری ما را کاهش داده و منجر می‌شود تا نتوانیم عملکرد اصلی خود و نهایت توانایی‌مان را به نمایش بگذاریم.

اگر شما هم به تعویق انداختن وظایف را تجربه کرده‌اید و با عواقب آن مواجه شده‌اید، نگران نباشید؛ خبر خوشحال کننده‌ای برایتان داریم. بهتر است بدانید که اهمال کاری تنها یک عادتت است. همگی ما قادریم عادت‌های جدید را ایجاد کرده و یا آن‌ها را تغییر دهیم.

در ادامه راهکاری را به شما معرفی می‌کنیم که می‌توانید آن را در روتین روزمره‌ خود جا کرده و بهروری‌ در انجام امور را تا چندین برابر افزایش دهید.

اما قبل از اینکه این ترفند را معرفی کنیم. بهتر است در قدم اول به حرف‌هایی که درچنین مواقعی به خود میزنیم و میتواند انگیزه ما را در ابتدای راه متوقف کند، نگاهی بیاندازیم.

 

غلبه بر اهمال‌کاری

غلبه بر زمانی که سختی کار شما را فلج می‌کند.

یکی از دلایل اصلی که منجر می‌شود کارهایتان را به تعویق بیاندازید، این است که به وظیفه پیش روی خود به عنوان کاری بزرگ و مشکل نگاه می‌کنید. شروع کار همیشه برای ما مشکل و عذاب‌آور است. زیرا مسیری طولانی و پر فراز و نشیبی را در مقابل خود احساس می‌کنیم. هنگام مواجهه با یک کار بزرگ و دلهره‌آور، ذهن ما فلج شده و باعث می‌شود که از شروع کار اجتناب کرده و در انجام آن تعلل کنیم. اکثر افرادی که این حس را تجربه می‌کنند اغلب با خود چنین عباراتی را بیان می‌کنند:

  • هیچ راهی وجود ندارد که بتوانم این کار را انجام دهم.
  • چرا باید این کار را انجام دهم وقتی زمان کافی برای انجام درست آن را ندارم؟
  • من اصلا نمی‌توانم برنامه‌ریزی درستی داشته باشم.
  • من در انجام کارها افتضاح عمل می‌کنم.

 

غلبه بر اهمال‌کاری: قدرت مهربانانه سخن گفتن با خود

بهتر است به جای استفاده از عبارت‌های ناامیدکننده که باعث می‌شود کارهایتان را بیش از پیش به تعویق بیاندازید؛ از عباراتی استفاده کنید که به شما قدرت شروع می‌دهد. عبارتی مثل “” این کاری است که من به هرحال انجامش می‌دهم””. این طرز فکر به شما کمک می‌کند تا با دانستن این نکته که حتما نیاز نیست برای انجام کارها آمادگی کامل داشته باشید، قدرت شروع وظایفتان را پیدا کنید. گفتن جمله “من این کار را در هرصورت انجام خواهم داد” حس مسئولیت‌پذیری شما را افزایش داده. باعث می‌شود به انجام کار مورد نظر فکر کرده و تمرکزتان را معطوف کنید. تکرار این جمله با خود، به شما جسارت و شجاعت انجام کاری را می‌دهد که می‌دانید بالاخره باید آن را شروع کنید.

حالا که می‌دانید از جنبه روانی، واگویی‌های مثبت شما را آماده شروع می‌کند، در ادامه به معرفی راهکاری برای تغییر رفتار در غلبه بر اهمال‌کاری می‌پردازیم.

قبل از ادامه به این نکته توجه داشته باشید که گاهی اوقات ما برای انجام کارها فقط بی‌حوصله هستیم. گاهی اوقات ممکن است روزهایی را تجربه کنیم که حس و حال انجام هیچ کاری را نداریم. اگر تعداد دفعات تجربه این حس و حال در شما محدود است، می‌توان گفت اهمال‌ کاری برایتان تبدیل به عادت نشده. پس کافی است با مطالعه مقاله  “5 قدم برای غلبه بر بی‌حوصلگی” روانمتر، با 5 تکنیک موثر برای بهبود این حس و حال آشنا شوید.

 

اما اگر این حالت برای شما به عادتی فلج کننده تبدیل شده و انجام وظایف روزمره‌تان را مختل کرده است؛ بهتر است خود را در دسته افراد اهمال‌کار درنظر گرفته و در ادامه با پیشنهادات کارشناسان روانمتر همراه باشید.

 

راهکار غلبه بر اهمال‌کاری: قدرت تقسیم کارها به قسمت‌های کوچکتر

با این ترفند می‌توانید وظایف خود را به قسمت‌های کوچک و قابل انجام‌تر تقسیم کنید. این راهکار در همه‌ی سنین قابل اجرا و موثر بوده و می‌تواند به شما کمک کند تا یک پروژه بزرگ و به نظر نشدنی را به اجزای کوچک‌تر تقسیم کنید. با تقسیم کردن کارها به قسمت‌های کوچکتر می‌توانید به صورت تدریجی در انجام کار پیشرفت کرده و ماهیت سنگین کل کار را کاهش دهید. تکنیک تقسیم‌بندی، مانع ذهنی شما را در هم می‌شکند. این تکنیک به شما کمک می‌کند تا با تصور ترسناکی که از انجام یک کار در ذهنتان ساخته‌اید مواجه شوید. شما می‌توانید با شکستن اجزای کار، از ترسناکی ماجرا کم کنید. استفاده از تکنیک تقسیم‌بندی نه تنها باعث می‌شود کاری که می‌خواهید به انجام برسانید قابل مدیریت‌تر به نظر رسد بلکه با انجام هربخش، حس می‌کنید دستاوردی کسب کرده‌اید و انرژی بیشتری برای ادامه بدست می‌آورید.

برای بکارگیری این ترفند، ابتدا وظیفه بزرگی که باید به انجام برسانید را شناسایی کنید. در قدم بعد آن را به اجزای کوچکتر و قابل اجرا تقسیم کنید. و درنهایت شروع به انجام جزءهای کوچک آن کار کنید. به عنوان مثال اگر قرار است مقاله پژوهشی بنویسید، آن را به مراحلی مانند انتخاب موضوع، نوشتن مقدمه، پیشینه پژوهش و بیان مساله تقسیم کنید. هر یک از این مراحل را نیز به اقدامات مشخص‌تر و جزئی‌تری تقسیم نمایید تا نقشه‌ای برای اجرای کل فرایند ایجاد شود. بدین صورت شما دیگر با غول بزرگ و دلهره‌آور نوشتن مقاله پژوهشی مواجه نیستید. بلکه فقط نیاز است شروع به نوشتن مقدمه کرده و آن را به پایان رسانید. بعد از آن، شروع به نوشتن پیشینه کنید و آن را به پایان برسانید و به همین ترتیب دیگر مراحل برنامه‌ای که تنظیم کرده‌اید را اجرا کنید.

 

چرا تکنیک تقسیم‌بندی در غلبه بر اهمال‌کاری موثر است؟؟

فرقی نمی‎کند. درحال کار بر روی یک پروژه پیچیده در محل کار خود بوده و یا تصمیم داشته باشید به نظافت خانه رسیدگی کنید. تقسیم تمامی این وظایف به قسمت‌های قابل مدیریت‌تر می‌تواند تفاوت قابل توجهی در شروع و اجرای کار ایجاد کند. نکته کلیدی که در اینجا باید به آن توجه داشته باشید این است که نقاط عطف واقع بینانه و قابل دست‌یابی در تقسیم مراحل داشته باشید. به‌طوری که هر مرحله معنادار بوده و در بازه زمانی مناسبی قبل دست‌یابی باشد.

تکنیک تقسیم‌بندی به خودآگاهی و تمرکز در لحظه حال نیز به شما کمک می‌کند. هنگامی که با یک کار بزرگ و دلهره‌آور مواجه هستید، به راحتی می‌توانید دچار حواس‌پرتی شوید. حواس پرتی و عدم تمرکز، تعلل شما و به تعویق‌انداختن کارها را افزایش داده و باعث می‌شود بدون پیش‌برد کارها، دچار خستگی شوید. در این حالت شما کاری که باید آن را به انجام می‌رساندید را نه تنها شروع نکرده‌اید بلکه انرژی‌تان نیز افت کرده است و نیاز به استراحت دارید. این افت انرژی و نیاز به اختصاص زمانی برای استراحت، خود موجب به تعویق انداختن مجدد کارها می‌شود. تقسیم کردن مسئولیت‌ها به اجزای کوچکتر، این اجازه را به افراد می‌دهد تا روی جنبه خاصی از کار در یک زمان مشخص تمرکز کنند و احتمال احساس سرخوردگی و حواس‌پرتی را به حداقل برسانند.

 

سخن پایانی

غلبه بر اهمال‌کاری، از طریق راهکار ساده تقسیم‌بندی وظایف به قسمت‌های کوچکتر، استراتژی عملی و موثر است. با تبدیل پروژه‌های بزرگ و ترسناک به مراحل قابل مدیریت، افراد می‌توانند فشار روانی مرتبط با وظایف دلهره‌آور را کاهش دهند. این رویکرد نه‌تنها بهروری را افزایش می‌دهد. بلکه ذهنیت مثبتی را نیز پرورش داده و حرکت در مسیر تکمیل اهداف را برای شما لذت‌بخش می‌کند. بنابراین، باری دیگر که متوجه شدید درحال اهمال‌کاری هستید، این ترفند را امتحان کنید و قدرت تحول‌آفرین تقسیم وظایف به قسمت‌های کوچکتر را تجربه کنید.

 

منبع اصلی مقاله

ترجمه: مهدیه گنجی منش – کارشناس ارشد روانشناسی

مقالات مرتبط