Search
Close this search box.

افسانه‌هایی از اضطراب

anxiety-myth

افسانه‌هایی از اختلالات اضطرابی

اضطراب و اختلالات اضطرابی، به عنوان پاسخی در چالش‌ها و مواجه با مشکلات ایجاد می‌شود. افکار طولانی مدت و وسواس گونه می‌تواند از نشانه‌های اصلی یک اختلال اضطرابی باشد. حتی ممکن است سرانجام اختلالات اضطرابی منجر به علائم جسمانی شود. حتما برای همگی شما پیش آمده که در مواجهه با شرایط جدید یا غیرمنتظره، اضطراب را تجربه و با آن دست و پنجه نرم کرده باشید. شاید خیلی از اوقات، زمانی که درحال مبارزه با اضطراب و رفتارهای اضطرابی هستید، جملاتی مشابه این جملات را شنیده باشید که “تو میتوانی به تنهایی از پسش بر بیایی” یا “فقط کافیه دیدت رو به اوضاع تغییر بدی”. اما اجازه دهید شما را با واقعیت رو به رو کنیم. استرس و درمان آن به سادگی گفتن و شنیدن چند جمله انگیزشی نمی‌باشد.

داستان از جایی شروع شد که روانشناسان زرد و فاقد صلاحیت با گفتن اطلاعاتی غلط و نادرست یا حداقل ناکافی، فرد مضطرب را در دریایی از ابهامات و افسانه‌ها راجع به استرس رها کرده و از او می‌خواهند تا شنا کند.

در اینجا به برخی از سوتفاهم‌ها و افسانه‌هایی (یا شاید بهتر باشد بگوییم دروغ‌ها) که از اضطراب برایمان تعریف کرده‌اند، میپردازیم.

اما قبل از شروع بهتر است کمی بیشتر با اضطراب حقیقی و علائم و نشانگان آن را برسی کنید. پیشنهاد میکنیم سری به مقاله “اضطراب شدید را می‌شناسید؟” روانمتر بزنید و با این اختلال رایج و همه گیر آشنا شوید.

anxiety-myths

اضطراب، مشکل جدی و قابل توجهی نیست.

این طرز فکر اشتباه است. آسیبی که این نوع نگاه ایجاد می‌کند این است که به افراد اجازه دهد تا یک اختلال اضطرابی بدون درمان باقی بماند. اگر فردی چنین مشکلی را در خود درمان نکند، ممکن است در معرض خطر ابتلا به افسردگی، سو مصرف مواد مخدر، بیماری‌های روانی و حتی خودکشی قرار گیرد. بنابراین مهم است که این دسته از اختلالات را مسئله‌ای جدی، آسیب‌زننده و ضروری برای درمان درنظر بگیریم. اما خبر خوب این که اختلالات اضطرابی از میان سایر اختلالات روانی، قابل درمان‌ترین هستند. پس اگر احساس می‌کنید خود و یا اطرافیانتان با مشکلات استرس درگیر هستند، آن را جدی بگیرید و برای درمان اقدام کنید.

 

من به تنهایی از پس این مشکل بر میایم.

افرادی که افسانه‌ی به تنهایی از پس اضطراب خود برامدن را باور کرده‌اند، در خطر مدیریت نادرست و اشتباه اضطرابشان هستند. این افراد ممکن است زمان بسیار زیادی را به تنهایی صرف خود درمانی و مقابله با مشکلاتشان کنند و زمان مناسب برای درمان را که ممکن بود با کمک حرفه‌ای به خوبی مدیریت شود را از دست بدهند.

البته توجه داشته باشید که تکنیک‌ها و روش‌هایی وجود دارد که می‌توان به تنهایی انجام داده تا به کاهش استرس خود کمک کنید. اما برای شروع مسیر و یادگیری این تکنیک‌ها بهتر است با افراد متخصص ارتباط برقرار کنید.

 

 

anxiety-trap

اختلالات اضطرابی نشانه‌ی ضعف شخصیت هستند.

این عبارت، اشتباه‌ترین دیدگاهی است که می‌

توانید به این دسته از اختلالات داشته باشید. باید بدانید که استرس و اضطراب ممکن است ناشی از روابط بین فردی، استرسهای محیطی، هورمون‌ها و مواد شیمیایی مغز، مصرف موادی مانند الکل، مواد مخدر و حتی قهوه باشد. همچنین ژنتیک نیز یک عامل موثر در شکل‌گیری این حالت است. ممکن است اضطراب در خانواده شما پیشینه‌ای پررنگ داشته باشد. درگیری یکی از اعضای خانواده‌، احتمال درگیری شما را نیز افزایش می‌دهد.

تجربه تروماهای کودکی یا بزرگسالی می‌تواند به پیدایش و توسعه اختلالات اضطرابی کمک کند. حتی بیماری‌های مانند بیماری‌های قلبی، دیابت، آسم، تیروئید و دردهای مزمن نیست در تجربه این حالت نقش خواهند داشت.

پیدا کردن علت‌ اصلی اختلالات اضطرابی، به از بین رفتن شرم مرتبط به این باور اشتباه کمک می‌کند. باوری که استرس را نشانه شکست شخصی و یا ضعف می‌داند. به یاد داشته باشید، همانطور که اضطراب نشانه ضعف نیست، کمک گرفتن برای درمان آن نیز نشانه ضعف نمی‌باشد.

 

برای مقابله با اضطراب، باید از تمام موقعیت‌های استرس‌زا دوری کرد.

چنین رویکردی نه تنها کارایی ندارد، بلکه می‌تواند باعث افزایش اضطرابتان شود. اجتناب از استرس و موقعیت‌های استرس‌زا در زندگی، نشدنی و غیر ممکن است. حتی اگر تلاش کنید که خود را از دنیای بیرون محافظت کنید و همیشه در خانه خود محصور بمانید، باز هم استرس را تجربه خواهید کرد. ممکن است همواره نگران افرادی باشید که در بیرون از خانه هستند، یا اینکه نگران سلامتی عزیزان خود باشید.

درنهایت نیاز است به نقطه‌ای برسیم که بپذیریم در دنیایی زندگی می‌کنیم که استرس به بخش جدانشدنی از زندگی ما بدل شده و به سادگی نمی‌توانیم از آن اجتناب کنیم. اما می‌توانیم استرس خود را به شیوه‌ای سالم مدیریت کنیم.

نکته دیگری که در ارتباط با این افسانه وجود دارد این است که، اگر بخواهید خود را برای مواجهه با هرگونه استرس، بیش از حد شکننده تصور کنید، میتواند برای شما فلج کننده و دلسرد کننده  باشد. فراموش نکنید که هرچند ممکن است اجتناب یک روش رایج برای مقابله با اضطراب باشد، اما شما را در همان مکان ناخوشایند نگه می‌دارد. کمتر کسی است که بخواهد در جایی گیر کند و هیچ پیشرفتی در مسیر خود نداشته باشد.

این را بدانید که دنبال کردن راه‌حل‌های ناممکن پاسخ نیست. به خصوص وقتی که درمان‌ها و راه‌حل‌های بسیاری در دسترس شما وجود دارد که موثر بوده و می‌توانند تسکین واقعی را برای احساسات اضطرابی که زندگی شما را تحت تأثیر قرار می‌دهند، فراهم کنند.

anxiety-explosion

تقدیر من این بوده و باید با این شرایط کنار بیایم.

بسیاری از افراد سعی می‌کنند با این عبارت خود را متقاعد کنند. اگر باور شما این باشد که اضطراب، باری است که باید در زندگی به دوش کشید، همیشه اینگونه خواهد بود و گام‌های لازم برای غلبه بر آن را برنخواهید داشت. اینکه فکر کنید ناچار به تحمل شرایط هستید، ناراحت‌کننده است. به خود یاداوری کنید که  سهم شما از زندگی، اضطرابی همیشگی و مادام‌العمر نیست و نباید این شرایط را تحمل کنید. بدانید که در زندگی بدون اضطراب، لذت و آزادی بیشتری برای شما وجود دارد که می‌توانید از آن‌ها بهره ببرید.

باور به اینکه سرنوشت ما زندگی در دل مشکلات است، اقتدار و توانمندیمان را زیر سوال می‌برد. توانمندی شگفت انگیز مغزتان در ابداع راه‌حل‌های روزانه را دست کم نگیرید. مغز باهوش شما میداند که چکونه کیفیت زندگی شما را بهبود دهد و از پس مشکلات برمیاید. به آن ایمان داشته باشید و به توانمندی خود شک نکنید.

در آغوش گرفتن امید و تلاش برای بهبود و تحول، ویژگی‌ افراد با سلامت روانی است. روش‌های بسیاری برای درمان اختلالات اضطرابی و داستان‌ موفقیت‌های بسیاری وجود دارد که نباید خود را به آینده‌ای بدون امید و درمان، محکوم به اضطراب کنید.

 

وانمود کن و خودت را گول بزن تا بالاخره موفق شوی.

حتما شما هم جملاتی مانند این جلمه را شنیده‌اید: “اگر فقط خوشحال به نظر برسم، انگار که هیچ مشکلی وجود ندارد، دیر یا زود همه چیز درست خواهد شد. اگر بتوانم حتی شده به سختی از پس کارها بر بیایم و مدتی رنج کشیدن را تحمل کنم، سرانجام اضطرابم از بین خواهد رفت.”

مطمئن باشید که انکار، به ندرت پاسخ مشکلاتتان است. میلیون‌ها نفر برای دهه‌ها یا حتی تمام عمر خود از اضطراب رنج می‌برند و هرگز به طور کامل طعم شادی و لذت زندگی بدون استرس را نمی‌چشند. این افراد فکر می‌کنند که با گول زدن خود می‌توانند اضطراب را دور زده و از دست آن خلاص شوند اما هیچ‌گاه موفق نمی‌شوند به شیوه‌ای معنادار و اصولی اضطراب خود را درمان و حذف کنند.

 

مثبت فکر کنید و مثبت فکر کردن را تمرین کنید.

افکار مثبت قدرتمند هستند. اما یک فرض خطرناک پشت این باور به ظاهر بی‌ضرر وجود دارد: اگر تنها راه حل مشکلات افکار مثبت و خوشحال کننده باشد، اما وقتی که افکار مثبت نتوانند جایگزین افکار اضطراب‌آور شوند، چه؟ آیا احساس شرم یا شکست می‌کنید؟

جعبه ابزار راه‌حل‌های ما باید شامل چیزی بیش از «افکار مثبت» باشد. ما باید آماده باشیم تا مجموعه‌ای جامع از مداخلات ثابت شده و تاثیرگذار را در نظر گرفته و بپذیریم.

همانطور که شروع به رها کردن باورهای نادرستی می‌کنید که شما را عقب نگه داشته‌اند، از بهبود و تغییری که برایتان اتفاق می‌افتد، شگفت‌زده خواهید شد.

 

در آخر توجه داشته باشید که ابتلا به این دسته از اختلالات انتهای مسیر خوشنودی و خوشبختی شما نمی‌باشد. اگر یادتان باشد از خبری خوشحال کننده‌ در ابتدای مقاله برای شما صحبت کردیم. اختلالات اضطرابی از درمان‌پذیرترین اختلالات روانی و رفتاری هستند که به سادگی می‌توانید با تکنیک‌هایی ساده قدم در مسیر درمان آن بگذارید. در یکی از مقالات روانمتر نیز از شیوه‌ای بسیار موثر و کارامد برای درمان و کاهش آن مطلبی تهیه کرده‌ایم. پس پیشنهاد می‌کنیم در قدم اول با آزمون ارزیابی اضطراب بک روانمتر میزان اضطراب خود را برسی کرده و با مقاله‌ی رهایی اضطراب اقدامات لازم برای درمان و کاهش اضطراب‌تان را شروع کنید.

 

منبع اصلی مقاله

نویسنده: مهدیه گنجی منش – کارشناس ارشد روانشناسی

مقالات مرتبط