Search
Close this search box.

افراد خودشیفته؛ بی‌ عزت‌نفس‌ترینِ با عزت‌نفس‌ها !

Expert-QA-What-Makes-a-Person-Become-a-Narcissist-Are-They-35469-98e4b5e4b6-1638813055

تابحال با افراد خودشیفته از نزدیک ارتباط داشته اید؟ آنها که خود را مرکز دنیا می دانند و همیشه از دیگران انتظار دارند.

در مطب دکتر منتظر بودم تا نوبتم شود یه خانم جوان با ظاهری آراسته و کفش های پاشنه بلند وارد مطب شد مستقیم رفت سمت میز منشی گفت: من روی آخرین صندلی سمت راست می نشینم برام یه لیوان چای بیارید . منشی گفت می تونید از همون آب سردکن روبرو آب جوش بریزید و از تی بگ های روی میز استفاده کنید؛ خانم جوان مکثی کرد و گفت خودم بریزم! پس شما برای چه اینجا نشستید .

هر کدام از ما ممکن است در اطراف مان با امثال این افراد در ارتباط بوده باشیم ، کسانی که مدام از عالم و آدم طلب کار هستند و فکر می کنند که خودشان تافته جدا بافته ای از دیگران اند، کسانی که معمولا افکار و رفتار فخرفروشانه نسبت به دیگران دارند و همواره خودشان را حق به جانب می دانند و انتظار دارند بقیه به گونه ی خاصی با آن ها برخورد کنند . این افراد خودشان را فرد بسیار مهمی می دانند غالبا نسبت به توانایی ها و موقعیت های خود غلو می کنند.

ویژگی های اخلاقی افراد خودشیفته ( نارسیست )

این افراد نیاز دارند که همیشه همه کس از آن ها تعریف کند و مدام مورد تحسین واقع شوند . تعامل با این افراد ممکن است در ابتدا چهره جذابی داشته باشد ، کسی که به ظاهر اعتماد به نفس و عزت نفس بالایی دارد و جوری صحبت می کند که ما در همان برخورد اول باورمان می شود که او چقدر آدم موفقی است اما به مرور متوجه می شویم که خیلی از صحبت هایش غلوی بیش نبوده ، ولی خودش انقدر بر آن ها تاکید و باور داشته که باعث شده ماهم در ابتدا این برداشت را داشته باشیم و یا حتی خیلی اوقات ما در ذهنمان همواره آن فرد را بسیار بالاتر از خودمان تصور می کنیم بدون این که متوجه شویم واقعیت این نیست ؛ او فقط با رفتارش ما را وادار کرده که اینگونه او را ببینیم ، شایسته تحسین بیش از اندازه و حتی بهتر از خودمان.

 

افراد خودشیفته همواره فکر می کنند حق با آن هاست و خودشان بیشتر از هر کس می فهمند و شما هم باید دائما از آن ها تعریف و تمجید کنید و هرگز حق اعتراض و انتقاد به آن ها را ندارید. یکی از اذیت کننده ترین مسائل در رابطه با افراد نارسیست ( خودشیفته ) این است که آن ها از آن جا که هرگز خود را مقصر نمی دانند دائما می خواهند در هر بحثی شما را مقصر جلوه دهند و همواره جوری رفتار می کنند که شما ناخودآگاه احساس گناه کنید و برای عذرخواهی پیش قدم شوید .

 

رابطه با افراد نارسیست باعث می شود که ما به مرور عزت نفس مان را از دست بدهیم و احساس بی ارزشی عمیقی وجودمان را فرا گیرد چراکه در رابطه مجبور بودیم همواره نظر او را تایید کنیم چون اگر می خواستیم با او مخالفت کنیم و از نظر خودمان دفاع کنیم، مارا تخریب می کرد و با سرزنش های بسیار جوری رفتار می کرد که ما مجبور به عذرخواهی و کوتاه آمدن می شدیم.

 

 

فرد نارسیست بسیار متکبر و مغرور و منفعت طلب است و احساس می کند همه باید در خدمت او باشند و اصلا فکر نمی کند که او هم باید دیگران را در نظر بگیرد و به درخواست شان احترام بگذارد ، فرد خودشیفته نمی تواند با دیگران همدلی کند و احساس دیگران را درک کند.

به یاد داشته باشید که فرد خودشیفته اغلب فقط به این خاطر به بهترین پزشکان و آرایشگران و … مراجعه می کند که مهر تاییدی بر احساس بهترین بودنش زده باشد .

این افراد در رابطه ی عاطفی شان به علت درخواست مداوم توجه و تحسین و تمجید در نهایت شریک شان را خسته می کنند به همین جهت نمی توانند روابط صمیمانه طولانی مدتی را تجربه کنند. فرد نارسیست خیلی تلاش می کند که احساس حسادتش به دیگران را مخفی کند و جوری رفتار کند که انگارمن از همه سر تر هستم اما در رفتارشان به صورت ناخوداگاه حسادت به دیگران نمود پیدا می کند .

تعامل با این افراد به مرور برای آدم مطلوب نیست چراکه دائما به دنبال این هستند که با اشاره به نقاط ضعف و نقایص دیگران برتری خود را اثبات کنند و از این طریق حال خودشان را تسکین دهند.

فرد خودشیفته به راحتی دل خور و ناراحت می شود و عزت نفسش عزت نفس واقعی نیست ، بلکه از درون فرد بدون این که بداند خلاهایی دارد که همان خلا ها مسبب بروز چنین رفتارهای متکبرانه و عزت نفس کاذبی می شود که از خودشان بروز می دهند .

دنیا نهضت – کارشناسی ارشد روانشناس

مقالات مرتبط