Search
Close this search box.

افسردگی اختلالی بسیار شایع، خطرناک و قابل درمان

insomnia-and-depression-relationship-and-effects-image-of-person-restless-sleep

افسردگی یکی از شایع ترین اختلالات روانشناختی است که که ممکن خیلی از ما در شرایط مختلف ، به مدت کوتاه یا طولانی تجربه اش کرده ایم؛ اما نکته ای که باید مورد توجه قرار بگیرد این است که خیلی اوقات هم ما به خودمون برچسب افسردگی می زنیم در حالی که به معنای واقعی افسرده نیستیم . حواسمان باشد ناراحت و غمگین بودن لزوما به معنای افسردگی نیست . خیلی اوقات شرایط خانوادگی ، فردی و حتی اجتماعی و محیطی مان ایجاب می کند که غمگین، ناراحت، نگران و پریشان احوال باشیم فقط به این خاطر که انسانیم ، به این خاطر که می بینیم و می شنویم و احساس می کنیم، خیلی اوقات در این مواقع اگر ناراحت و غمگین نباشیم انسانیت و سلامت روان مان زیر سئوال می رود ، پس هر غم و اندوهی را که حس می کنید به افسردگی نسبت ندهید.

برای این که افسردگی را به خودتان نسبت دهید باید مولفه هایی را مورد نظر قرار دهید ، اولین مسئله قابل توجه این است که افسردگی می تواند دلیل مشخصی داشته باشد یا نداشته باشد پس در تعامل با یک فرد افسرده مدام نگوییم:تو که مشکلی نداری ؟

یادمان باشد یک فرد افسرده ممکن است در تعامل با ما خیلی اوقات برخورد طبیعی و عادی داشته باشد بدون این که ما کمترین شکی به افسرده بودنش داشته باشیم اما در دنیای تنهایی خودش اوضاع متفاوت باشد پس حال اطرافیان مان را از روی ظاهرشان قضاوت نکنیم و اگر کسی از ما همدلی خواست دنبال این نباشیم که به او ثابت کنیم نه تو که مشکلی نداری، سعی کنیم کنارش باشیم و او را بشنویم .

افسردگی  علائم مشخص دارد که باید حداقل این علائم به مدت دو هفته اتفاق بیفتد به طوری که عملکرد روزمره فرد را مختل کند؛ وجود حداقل 4 مورد از علائم برای افسرده خواندن یک فرد الزامی است.

علائم افسردگی به شرح زیر است :

  1. فرد باید در اکثر ساعات روز خلق افسرده و پایین را تجربه کند به این شکل که احساس اندوه ، ناامیدی و پوچی داشته باشد یا ظاهری مدام گریان. افسردگی در کودکان ممکن است به شکل خلق تحریک پذیر نمود پیدا کند و کودک مدام بهانه گیر و ناراحت باشد.
  2. بی میلی و کاهش علاقه فرد به کارها و فعالیت هایی که در گذشته از انجام آن ها لذت می برد به شکلی که دیگر ممکن است حوصله ی انجام کاراهای روزانه اش را نداشته باشد
  3. بهم خوردن میزان خواب و خوراک فرد را از دیگر عوامل ابتلا به افسردگی می توان شمرد، دقت کنید یک فرد افسرده لزوما میزان خواب و خوراکش کم نمی شود ، خیلی اوقات پرخوری ها و پرخوابی ها هم می تواند نشان دهنده ی ابتلای فرد به افسردگی باشد؛ البته لازم به ذکر است که با یکی دو روز افزایش یا کاهش میزان خواب و خوراک نمی توان برچسب افسردگی به کسی زد، حداقل به مدت دو هفته هر روز باید تغییر چشم گیر در خواب و خوراک فرد مشاهده شود. اگر کودکی مبتلا به افسردگی باشد ممکن است نتواند به وزن مورد انتظار برسد و کمبود وزن را تجربه کند.
  1. افراد افسرده از احساس بی ارزشی عمیقی رنج می برند و معمولا احساس گناه دارند و خود را سرزنش می کنند و نیاز دارند مدام کسی آن ها را تایید کند و خوب بودنشان را به آن ها یادآور شود.
  2. از علائم دیگر افسردگی می توان به عدم توانایی در تمرکز و تفکر متمرکز اشاره کرد چراکه افراد افسرده معمولا ذهن پریشان و سردرگمی دارند به همین جهت رسیدن به انسجام فکری و تمرکز بر مسائل مختلف برایشان بسیار دشوار است.
  3. عامل پررنگ دیگر در افراد مبتلا به افسردگی خودکشی یا افکار خودکشی است . یکی از اساسی ترین مسائلی که منجر به خودکشی افراد می شود بحث افسردگی است. این افراد حتی ممکن است نقشه و برنامه خاصی برای خودکشی نداشته باشند اما مدام در فکر خودکشی باشند.

حال در این بخش به انواع افسردگی اشاره خواهیم کرد که برخی از آن ها به علت وجود محرک هایی اتفاق می افتند و برخی بی علت رخ می دهند.

انواع افسردگی به شرح زیر است :

  1. افسردگی اساسی
  2. افسرده خویی یا افسردگی مداوم ( شباهت زیادی با اختلال شخصیت افسرده دارد )
  3. افسردگی دوقطبی یا دیوانه کننده ( افسردگی مانیک)
  4. افسردگی پیش و پس از زایمان
  5. افسردگی پیش از قاعدگی
  6. افسردگی فصلی
  7. افسردگی موقعیتی

یکی از نکات جالبی که در زمینه افسردگی وجود دارد و افراد معمولا خیلی از آن مطلع نیستند این است که ما افسردگی تحت عنوان افسردگی عروقی داریم، گاهی اوقات بر اثر افسردگی انعطاف پذیری رگ های خونی کم می شود و به مرور رگ ها سفت می شوند و با سفت شدن رگ ها  جریان طبیعی خون به سیستم های مختلف بدن از جمله مغز نمی رسد . این گونه افسردگی ممکن است بیماری های قلبی و حتی خطر سکته را برای افراد به دنبال داشته باشد.

دنیا نهضت – کارشناسی ارشد روانشناسی

مقالات مرتبط