Search
Close this search box.

5 قدم برای افزایش عزت نفس

افزایش-عزت-نفس

چرا عزت نفس؟!

عزت نفس نقش بسیار پررنگی بر زندگی و سلامت روان انسان‌ها دارد و بر جنبه‌های مختلف زندگی افراد تاثیر گذار است. بسیاری از افرادی که عزت نفس پایینی دارند زمانی به اتاق درمان مراجعه می‌کنند که افکار مزاحم امانش را بریده است و حتی بر عملکردشان هم تاثیر منفی گذاشته است.

افکاری از جنس: دائما احساس می‌کنند مقصر هستند، احساس می‌کنند که توسط همه اطرافیان مورد قضاوت قرار می‌گیرند. موفقیت‌ها و دستاوردهای خود را کوچک می‌شمارند، باور دارند که لیاقت آن موفقیت‌ها را نداشته‌اند. عزت نفس پایین می‌تواند منجر به  مشکلاتی از جمله اضطراب و افسردگی شود و حتی ممکن است باعث شود که نتوانیم به دنبال اهدافمان باشیم و بر روابطمان تأثیر منفی بگذارد.

برای اینکه بیشتر بدانید عزت نفس چه اهمیتی در زندگی ما دارد می‌توانید به این مقاله‌ی ما سر بزنید.

در اینجا، قرار است درباره پنج عادت صحبت کنیم که می‌توانیم برای جلوگیری از احساس گیر افتادن در عزت نفس پایین از آن‌ها استفاده کنیم.

1. شفقت به خود را در خود پرورش دهید.

به گفته کریستین نف که در این زمینه پیشگام است افرادی که شفقت به خود بالایی دارند، عزت نفس بالایی خواهند داشت. نف اعتقاد دارد که در اصل، شفقت به خود نوعی منبع سالم برای افزایش عزت نفس افراد است.

منظور از Self compassion ( شفقت به خود ) این است که در شرایط سخت مانند یک دوست دلسوز خودمان هوای خودمان را داشته باشیم؛ وقتی شکست می‌خوریم، مرتکب اشتباه می‌شویم، احساس بی کفایتی می‌کنیم یا در زندگی با مشکلاتی مواجه می‌شویم، به جای اینکه با انتقاد از خود و خودسرزنشگری‌های دائمی فشار روانی‌مان رابیشتر کنیم، با خودمان مشفقانه‌تر رفتار کنیم.

بر اساس تحقیقات منتشر شده، شفقت به خود شامل پذیرشِ احساس عدم اطمینان به خود، ارزیابی‌های منفی نسبت به خود و ناملایمات به عنوان بخشی از تجربه مشترک همه‌ی انسان‌هاست. افرادی که با خود مشفقانه رفتار می‌کنند، برای مقابله با چالش ها و سختی های زندگی مجهزتر هستند.

در اینجا به دو روش اشاره می‌شود که با انجام آن به افزایش شفقت به خود و متعاقبا افزایش عزت نفس خود می‌توانید کمک کنید.

تمرین 1 : مثل یک دوست با خودت رفتار کن.

تصور کنید دوستتان در یک موقعیت چالش برانگیز قرار گرفته است و نسبت به خودش احساس بدی دارد و پیش شما می آید، شما چگونه به او پاسخ می‌دهید؟

به این فکر کنید که وقتی خودتان در شرایط سخت هستید اگر آن گونه با خود برخورد کنید که با یک دوست صمیمی‌تان برخورد می‌کنید چقدر اوضاع متفاوت‌تر خواهد بود. ما اغلب خشن‌ترین منتقدان خودمان هستیم و بیش از هرکس دیگر خودمان را به باد سرزنش می‌گیریم؛ رفتار کردن با خود مانند یک دوست صمیمی یکی از راه‌های افزایش سطح شفقت به خود و به دنبال آن عزت نفس  می‌باشد.

تمرین 2 : در شرایط سخت خودتان را در آغوش بگیرید.

وقتی متوجه شدید که تحت استرس هستید، چند نفس عمیق بکشید و به آرامی هر دو دست خود را روی قلب خود قرار دهید و سپس خود را در آغوش بگیرید در حالی که همچنان خود را در آغوش گرفته‌اید به صورت حامیانه بازوان خود را نوازش کنید، با این کار خودتان باعث ایجاد احساس امنیت بیشتری برای خود خواهید شد و سطح استرس‌تان کاهش و عزت نفستان افزایش می‌یابد.

2. سعی کنید بیشتر در جمع افرادی حضور پیدا کنید که برخورد پذیرا و دل گرم کننده ای نسبت به شما داشته باشند.

تحقیقات نشان داده است که پذیرش و تایید دیگران باعث افزایش عزت نفس ما می‌شود. به عنوان مثال، یک مطالعه نشان داد که تأیید و بازخورد مثبت به نوجوانان منجر به افزایش پذیرش ، احترام به خود و عزت نفس شان می‌شود.

بر ایجاد روابطی تمرکز کنید که به شما فضا، حمایت و تشویق لازم برای تبدیل شدن به بهترین نسخه از خود را بدهد. از ارزیابی مجدد روابط خود نترسید تا افرادی را که شما را مورد انتقاد، سرزنش و شرمساری قرار می‌دهند، از دایره‌ی دوستان‌تان خارج کنید. همیشه حواستان باشد که به چه کسانی اجازه ورود به زندگی‌تان را می‌دهید!

3. پیروزی‌های کوچک را جشن بگیرید.

ما اغلب به دنبال دستیابی به دستاوردهای بزرگ هستیم، بدون اینکه لحظه ای برای قدردانی از اینکه چقدر پیشرفت داشته‌ایم زمان بگذاریم. رویاها و آرزوهای بزرگی داریم و گاهی انقدر در رویا رسیدن به آرزوهایمان افراط می‌کنیم که باعث می‌شود در که در افکارمان و یا حتی در سختی‌های مسیر رسیدن به آن دستاوردهای بزرگمان غرق شویم. این غرق شدن عزت نفس ما را مختل کند چرا که ما کنترل شرایطمان را از دست می‌دهیم و همین که احساس کنیم شرایط برایمان قابل پیش بینی و کنترل نیست به عزت نفسمان لطمه می‌زند.

4. انتقاد دائمی از خود را با جملات تاکیدی مثبت جایگزین کنید.

“مثلا با خودتان تکرار کنید تمرکز بر پیشرفت بهتر از تمرکز بر کمال گرایی است.”

“من مقاوم هستم و می‌توانم از این شرایط چالش برانگیز عبور کنم.»

“اشتباهاتم  به یادگیری و رشد من کمک خواهد کرد.»

5. از رسانه های اجتماعی فاصله بگیرید.

یک مطالعه منتشر شده در مجله علمی اروپایی نشان داد که یک ساعت وقت گذراندن در فیس بوک در هر روز با کاهش قابل

توجه عزت نفس همراه است.

اگر مدتی از رسانه‌های اجتماعی فاصله بگیرید متوجه خواهید شد که به شما کمک می‌کند چرخه مقایسه خود با دیگران را

بشکنید و به شما زمان بیشتری برای تمرکز روی چیزهایی که واقعاً خوشحال تان می‌کند، می‌دهد.

 

 

مترجم : دنیا نهضت – کارشناسی ارشد روانشناسی

منبع:PSYCHOLOGYTODAY

مقالات مرتبط