Search
Close this search box.

راه‌های کنترل استرس

Anxiety-Vs.-Nervousness-Managing-Mild-Anxiety-1200x900

استرس و اضطراب یکی از مسائل روانشناختی است که ما همواره در زندگی روزمره با آن درگیر هستیم و مدام به دنبال راهی برای کنترل کردن آن و یا به طور کلی خلاص شدن از شرش هستیم. استرس و اضطراب تفاوت هایی باهم دارند مثلا اضطراب طولانی تر و عمیق تر از استرس است و استرس معمولا گذراست . حواسمان باشد ما به هیچ عنوان نمی توانیم استرس و اضطراب را به طور کلی از زندگی مان پاک کنیم، چراکه وجودش گاهی اوقات حتی برای ما محرک محسوب می شود و باعث می شود تا ما از کارهایمان غافل نشویم اما آنجایی که وجود اضطراب و استرس دارد کارکرد ما را مختل می کند و مانع می شود تا ما از حداکثر انرژی مان در جهت انجام کارهای مان استفاده کنیم باید یاد بگیریم که چگونه کنترلش کنیم و عملکرد مطلوب مان حفظ شود. علاوه بر این استرس و اضطراب درکنار تاثیرات روحی، اثرات سویی نیز بر جسم و عملکرد اندام‌های بدن می‌گذارد. پس باید حتما مدیریت شود، چراکه عدم کنترل شان، عواقب خطرناک زیادی برای فرد به‌ دنبال دارد. حتی در مواردی ممکن است باعث ایجاد بیماری‌هایی مثل سرطان و دیابت شود.

اگر از استرس و فشار روانی رنج می‌برید و به ‌دنبال تکنیک‌هایی برای کنترل استرس هستید، تا انتهای مطلب با ما همراه شوید تا یاد بگیریم که چگونه استرس را کنترل کنیم. روش‌های توصیه‌شده در این مطلب به شما کمک خواهند کرد که با استرس‌های روزمره خود مقابله کنید، اما اگر استرس زیادی در زندگی دارید توصیه ما این است که برای به حداقل رساندن عوارض آن و رهایی از استرس به دنبال کمک حرفه‌ای باشید.

برای کنترل استرس انجام این کارها موثر است:

مصرف کافئین را به حداقل برسانید

کافئین یک محرک است و بر مغز تاثیر مستقیم دارد به همین جهت مصرف آن باعث می شود تا مغز به سرعت به کار بیفتد در نتیجه همین امر موجب بالا رفتن سطح اضطراب افراد می شود. با این که مصرف روزانه چای و قهوه می تواند به بالا بردن سطح انرژی و تقویت روحیه افراد کمک کند اما اگر قرار باشد مصرف بیش از حد آن ما را با سطح بالایی از استرس و اضطراب روبرو کند ، ارزشش را ندارد. شاید جایگزین کردن چای و قهوه بدون کافئین گزینه ی بهتری در طول روز باشد.

 

هرگز وعده‌های غذایی را حذف نکنید و تغذیه سالم داشته باشید

حذف وعده غذایی سبب کاهش قند خون بدن می شود و همین امر باعث می شود بدن مجبور به تولید آدرنالین شود . آدرنالین هورمون جنگ و گریز است که کبد را وادار می کند گلوکز بیشتری تولید کند و در این حالت بدن کورتیزول بیشتری هم تولید خواهد کرد و در نهایت سطح استرس فرد بالا می رود . به همین جهت است که افراد ممکن است هنگام گرسنگی اضطراب بیشتری را تجربه کنند و یا هنگام اضطراب گرسنه شوند.

تغذیه سالم یکی از تکنیک‌های مطلوب و رایج برای کنترل استرس است. سالم‌خواری، ترک عادات غذایی نامطلوب مثل فست فودها و پرهیز از نوشیدنی‌های الکلی کمک می‌کنند بتوانید راحت‌تر از پس مدیریت استرس و فشار روانی برآیید.

 

به اندازه کافی بخوابید

طبق مطالعات انجام شده میزان خواب افراد با میزان ترشح هورمون کورتیزول (هورمون استرس) رابطه مستقیم دارد؛ در نتیجه کمبود خواب تاثیر مستقیم بر افزایش استرس افراد دارد. از طرفی درون مغز هر فرد بخشی به نام آمیگدال وجود دارد که دقیقا مرکز عاطفی مغز است و همچنین تاثیر بسزایی در خواب افراد دارد به همین جهت هنگامی که فرد برنامه خوابی منظمی نداشته باشد دچار بی ثباتی عاطفی خواهد شد که در نهایت این بی ثباتی عاطفی به اضطراب شدیدتر منجر می شود.

 

ورزش کنید

ورزش کردن تاثیر بسیار زیادی در کاهش هورمون کورتیزول و افزایش هورمون اندورفین در بدن دارد. اندورفین نوعی ماده شیمیایی است که مانند یک مسکن طبیعی باعث بهبود روحیه افراد می شود. همچنین ورزش کردن کمک بسیار زیادی به بهبود کیفیت خواب و افزایش اعتماد بنفس افراد می کند که همین امر در تقویت روحیه و کاهش استرس افراد حائز اهمیت است.

 

آدامس بجوید

هنگامی که فردی آدامس می جود امواج مغزیش شبیه زمانی می شود که فرد در حالت آرامش قرار دارد به همین جهت جویدن آدامس به کاهش استرس افراد کمک می کند . همچینی از آنجایی که جویدن آدامس سبب افزایش جریان خون به مغز می شود می توان نتیجه گرفت که آدامس جویدن می تواند به رسیدن به آرامش و کاهش استرس افراد کمک کند

گوش دادن به موسیقی های آرامشبخش ، روشن کردن شمع های معطر ، شرکت در کلاس های یوگا و ذهن آگاهی کمک شایانی به کنترل استرس می کند.

 

پیشنهادهای ما به کم شدن استرس کمک می کنند، اما گاهی در شرایط استرس‌زایی قرار می‌گیرید که این تکنیک‌ها قابل استفاده نیستند و باید به‌ دنبال راه درمان سریع استرس و اضطراب باشید. یکی از مطمئن‌ترین راه‌های درمان سریع اضطراب، پرت کردن حواس به سمت موضوع دیگری است. سخت است اما  شدنی است.

دنیا نهضت_ کارشناس ارشد روان شناسی

مقالات مرتبط